Sonderkommando K4

Speciaal
3 reacties Boeken

Op 9 februari 2018 verschijnt “Sonderkommando K4, de nazi’s zijn nog steeds onder ons…” Ook deze is uitgegeven bij uitgeverij “Boekscout”.

De minister van Binnenlandse Zaken krijgt een verzoek van Bondskanselier Schultze die aangeeft dat volgens haar inlichtingendiensten ondergrondse groeperingen die in Duitsland actief zijn, zouden worden aangestuurd door een Nederlander. Zij waarschuwt tevens dat Nederlandse inlichtingendiensten mogelijk geïnfiltreerd zijn. De minister neemt geen risico en verzoekt de Nederlandse particuliere inlichtingendienst NIS (National Intelligence Service), om een en ander te onderzoeken. De directrice van deze dienst, Nikkie Betancourt, neemt de zeer geheime opdracht in ontvangst maar deelt de inhoud van de opdracht nog niet met haar team. De andere dag wordt zij ontvoerd…

Haar medewerkers, die plotseling zonder bedrijfsleiding zitten, hebben dan nog geen idee wat er aan de hand is en weten niet goed wat ze moeten doen. Ze besluiten om de gepensioneerde oud-gediende, George van Dijk, naar Turkije te sturen waar hun vorige directeur, Johan de Witt, sinds een jaar zijn dagen slijt nadat hij vorig jaar zijn bedrijfsaandelen heeft verkocht aan Nikkie.

Zodra Johan het nieuws over de ontvoering hoort aarzelt hij geen moment, pakt zijn koffer en snelt het NIS-team te hulp.

Hij pakt onmiddellijk het initiatief, zoekt contact met de minister en dwingt hem te zeggen wat de opdracht was die Nikkie van hem gekregen heeft. Zodra hij de opdracht kent schakelt hij zijn oude Duitse netwerk in en meteen de andere dag heeft hij, in het Duitse Wiesbaden, een afspraak met de directeur van een van de Duitse inlichtingendiensten. Deze verschaft hem de nodige informatie in de vorm van een dik dossier dat Johan in zijn speciaal geprepareerde aktentas mee naar huis neemt.

Op weg naar huis wordt er een aanslag op hem gepleegd die hem bijna het leven kost, maar hij weet te ontsnappen en neemt contact op met een van zijn trouwe NIS-medewerkers die hem vertelt dat het broeinest van het kwaad, zich in Berlijn bevindt. In plaats van terug te keren naar het kantoor van NIS, in Apeldoorn, reist hij door naar Berlijn. Na nader onderzoek en mede dankzij de inspanningen van zijn team weet hij in een bloedstollende actie Nikkie te bevrijden. Blij en gerustgesteld neemt hij de zwaar mishandelde Nikkie mee naar zijn hotelkamer en samen met Anji, zijn vrouw, verzorgt hij de gemartelde vrouw zo goed en kwaad als het kan. Nikkie komt door de liefdevolle verzorging weer bij haar positieven en fluistert dan: ‘Johan, ze hebben een “backpacknuke”.’

Door deze paar woorden realiseert Johan zich dat zijn opdracht nog niet gereed is maar in feite nu pas begint…

Wat volgt is het spel met en tussen inlichtingendiensten, het gedoe met politici, verdachtmakingen die soms wel maar soms ook niet kloppen en vooral veel geheim onderzoek omdat onder de gegeven omstandigheden niemand te vertrouwen is. Er duiken nazaten van nazi’s op die in hun jonge jaren geïndoctrineerd werden door hun ouders en/of grootouders en die nu hun best doen om de Europese democratie te ondermijnen. Deze nazi-groeperingen maken gebruik van groeperingen die uit zijn op rotzooi trappen, of die tegen buitenlanders zijn, of die zich gewoon laten inhuren – tegen betaling – om mensen te bedreigen, te mishandelen en soms zelf te doden.

Johan en zijn team weten deze misdadige “ui” laagje voor laagje af te pellen. Maar wie is er achter de schermen de grote aanjager van dit vreselijke plan?

Is het de Nederlander waarover Schultze rept?

Of is het die bekende Nederlandse politicus die voortdurend knaagt aan de poten van het Nederlandse en Europese politieke bestel?

Wie zijn die grote buitenlandse geldschieters die miljoenen en soms zelf miljarden Euro’s schenken aan deze ondergrondse bewegingen en wie trekt, of trekken, er achter de schermen aan de touwtjes?

Een explosie in een paleisachtige villa in Bloemendaal helpt Johan en zijn team goed op weg en ook de Belgische overheid is hulpvaardig bij het opruimen van een nazi-nest in het Belgische Halle. Maar wie is “de grote baas” en wat nog belangrijker is: slaagt NIS erin om dat raadsel te op te lossen?   

 

Bestel hier het boek online

3 reacties

 • Merijn
  Merijn dinsdag 01 mei 2018 10:07 Reactielink

  Hi Willem,

  Uit! Erg gaaf boek, spannend, lekker tempo en lekker om te lezen. Dat een diner bij Sizzles uit de hand kan lopen, was mij bekend. Veel andere dingen waren nieuw voor me ...

  Mijn vader heb ik ook een exemplaar cadeau gedaan en zojuist heb ik Esther Habers (eigenaresse van Sizzles) geïnformeerd, haha.

  Merijn N, Apeldoorn

 • Joop
  Joop dinsdag 01 mei 2018 10:06 Reactielink

  Zojuist het door jou geschreven boek gelezen, vrijwel in een adem door, geweldig boek wat voor mij een eye opener betekende. Boek inmiddels uitgeleend en deze eerste reacties zijn ook buitengewoon positief.
  Groetjes vanuit een warm Spanje.

  Joop en Corry L, Nuenen

 • Jack v.d. Hof
  Jack v.d. Hof donderdag 05 april 2018 12:29 Reactielink

  Willem, ik heb je boek met veel plezier gelezen. Vooral de spanning op het eind en de onverwachte ontknoping wie M was.
  Ik vind dit boek beter dan je vorige.
  Ik heb het gelezen tijdens onze vakantie en deze week het laatste gedeelte.
  Het enige commentaar is dat ik zwart als letterkleur prefereer boven donkergrijs, omdat dat beter leesbaar is

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.